вторник, 12 април 2011 г.

Кратка ромска история

История на ромите – исторически и библейски доказателства

Една история,която е събрана от очевидци , близки и приятели.История слушана от устата на баба и дядо.Целта не е да
оборвам а да опиша онова ,което можах да събера ,като данни от една история.
Слава на Бога,че ми се отдаде възможността да споделя и вникнем в историята на
ромите в ранните векове. Мнозина твърдят , че Ромите произлизат от Индия , други от Пакистан , трети от Египет . Част от историческото наследство на Ромите от ранните векове според някои твърдения стой все още във Ватикана скрита , и тя се пази стриктно от погледа и очите на мнозина .
През 1987 година попаднах на една книга , която е историческо наследство на Ромите издадена в Русия по-случай първият таен конгрес на Ромите . Според разказа на участниците на този таен конгрес на Ромите в Москва 1980 година е било да изведат информация за историческото наследство на Ромите през вековете.През 1987 година имах щастието да я видя и да прочета,да я разгледам . Тя дълго време беше в ръцете на пастир Йоско , но преди да почине той , като подарък от историческото наследство на Ромите е поверена и предадена на Георги , където стой и до днес .
Разбира се,че те знаеха , какво представлява тази книга , тъй като двама от тях присъстваха на този конгрес. Според вестниците и списанията,които прегледах издадени през 1871 година до периода на 1980 година , стана ясно , че голяма част на архивата стой в Русия.
Те се пазеха отначало от мен,тъй като не знаеха дали не бих ги издал и информацията да достигне до тогавашната Държавна сигурност,които ни убеждаваха,че Ромите не говорят един език по света и всеки си говори както му падне .Но всъщност не е така и всички днес сме убедени .
Описвам тези малки подробности,за да се разбере , че ИСТОРИЯТА НА РОМИТЕ е била актуална от всички християни,както и известни историци .
Според някои историци върху Ромската история , Ромите не са роми а се наричали с друго име поради съвремените политически условия.
На такива историци , бих им казал ;-Господа не сте наясно и втори не сте си научили урока ако принадлежиш на Ромската общност .
Според някои ромите в България се делат - Ето и цитата;
В България циганските общности се делят на три основни - йерлии, кардараши и родари.
Не бих се съгласил , тъй като само в България има около 280 диалекта и 280 разнородности по натура Роми т.е. това са родове , фамилии , лица които са свързани с местности или със занаятчийството.
Има Решетари ,които идват от северната част на Русия , през Молдова ,Укарйна ,Ромъния и България . Каладжии ,които идват с Турската империя . Цоцомани свързани т.нар. Аспаруховите роми и т.н.,като Кошничари,Мушчии,Фусари,Катунари,Бургаджии,Мечкари,Лаяши,Домбази,Йерлии,Кардараши,Родари,Джамбази и др.
Тогава след като имаме толкова много имена ,защо твърдим , че сме Роми. Едно кратко и ясно пояснение не смесвайте името,местността,фамилията в едно,ако смесваме тогава можем да говорим само за Роми.Поради тази причина идва и недоразумение .
Освен всичко това , когато говорим за Ромите , че са Цигани – е свързано с пребиваването и живеенето на Ромите около река Циган в Индия . Когато казваме , че Ромите са Джипси това значи , че са живеели и пребивавали в Египет , но има и нещо повече ,което ще разберем по натам свързано с произхода ни с Агар – пра майката на Ромите.
В момента всеки народ ни нарича така ,както си му падне без да се съобразява с разбирането и произхода на Ромите . Истината е,че Всички РОМИ принадлежат към СИМИТСКИ произход . Библията ни дава дава ясна картина за произхода на Ромите и праотец ни СИМ . За нас по важното е ;-Има ли по ранна книга,документи,доказателства за произхода на Ромите ,ако да къде ?
Разбира се , че има , но какво ще стане когато открием истинската история , за Ромите . Отговора е нищо ! Ще бъдем доволни,че един народ си знае своята история,има свой език и култура.Това е добре не е проблем,освен ако някой не иска да го създаде и направи проблем.
В ранните векове много добре са знаели,че оставяйки белези,надписи имена ще даде пояснение за бъдещите поколения ,как са живeeли?Какво е било времето?Кой е бил на власт?Бита и културата им. Така днес ние получаваме информация за това от историческите и археологическите останки или документация ако въобще останалата такава.
Нека си признаем и бъдем открити , че войните много поражение са нанесели върху унищожаването на ценна литература , културни паметници и др.
Така е и днес , никой не може да оспорва всичко това .Освен и това,че някои умишлено са унищожавали тази ценна литература.
Да кажем,че МУМИИТЕ са свързани с живота на България и Русия , понеже и Георги Димитров е бил МУМИНИЗИРАН или Ленин ,където все още си стой така ...... Разбира се,че не ! Отговора е ЕГИПЕТ. Така е и с Ромите , които са дали не малко нещо на света и са допринесели . Ние сме живото доказателство на доброто интегриране във всяко едно общество и на всички временна! Бих добавил тук,че ако искаме да вземем добър пример за интегрирането на Ромите , елате при нас и се научете.Ние сме огледалото на истинската интеграция , даже и на демокрация.Ако и ние Ромите да сме имали сериозни проблеми и конфликт с много народи. Ромите никога не са воювали за себе си , освен за другите народи.
Така е и днес . РОМИТЕ оставиха своето име в историята , името стой и е свързано с много народи , езикци и култура . Далеч съм от мисълта да оспорвам на разни историци,нека изследват , дано намерят правилният отговор.
Името на Ромите се свързва , както следва : Ром, Рома, Роменге, Ромни, Романо, Ромникано, Ромеско, Роми,Ромня,Ромнялен, Ромален, Романес, Романе, Романи, Ромникани, Ромнялен, Романс,Романсо,Романипе и др.А сега да погледнем как другите народи ни наричат ;- Цигани, Цигане ,цикани, зохойне ,цинкер ,чигонай , цъйган ,сиган , сингавой, зингари, тигани, цигани , цигание , чинхоно ,ченгене ,джипси, еджипти, гитано, хитано,
Едно голямо и ясно пояснение;-Нека не забравим,че границите към отделните държави не са били свободни ,както и сега не са свободни за някой , да сме се разбрали,как да се наричаме.
На ромски език е ясно подчертано това ;” Ме сем Ром „. Не може да се каже ; „ Ме сем Ченгене” както казват турците . Което би значило на другите европейски езици ; Аз съм полицай! Не можеш да кажеш ; Ме сем Джипси , Зохоине, Дзингар , Цьiган или Циганин . Това би значил , както на турски : Аз съм Булгаристан . Граматически и смислов нещата се променят . Булгаристан – е район принадлежащ на Турция . Българина не е Турчин , освен ако той лично не иска да се индетифицира , като такъв .
Не е случайно гонението и преследването на Евейте и Ромите заедно от нацистите . Коя е причината? Ние сме братски народи!
Еврейте са потомци на Исак сина на Саара , а Ромите са потомци на Исмаил син на Агар – слугинята Бит. 16: 1. А Сарая, жената на Аврам, не му раждаше деца; но имаше слугиня, египтянка, на име Агар.
2. И Сарая каза на Аврам: Ето, ГОСПОД заключи утробата ми, да не раждам, затова влез при слугинята ми, може би ще придобия дете чрез нея. И Аврам послуша това, което каза Сарая.
3. И така, след като Аврам беше преживял десет години в ханаанската земя, Сарая, жената на Аврам, взе слугинята си Агар, египтянката, и я даде на мъжа си Аврам да му бъде жена.
4. И той влезе при Агар и тя забременя; но като видя, че забременя, господарката й стана презряна в очите й.
5. Тогава Сарая каза на Аврам: Поради теб ми е тази обида! Дадох слугинята си в твоите обятия, а като видя, че забременя, аз станах презряна в очите й. ГОСПОД нека съди между мен и теб!
6. А Аврам каза на Сарая: Ето, слугинята ти е в ръката ти. Направи с нея, както искаш. И Сарая се отнасяше зле с нея, така че тя побягна от лицето й.
7. Но Ангелът ГОСПОДЕН я намери при един воден извор в пустинята, при извора на пътя за Сур,
8. и каза: Агар, Сараина слугиня, откъде идваш и къде отиваш? А тя каза: Бягам от лицето на господарката си Сарая.
9. А Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Върни се при господарката си и се покори под ръцете й.
10. Ангелът ГОСПОДЕН й каза още: Ще преумножа потомството ти, така че да не може да се изброи поради своето множество.
11. И Ангелът ГОСПОДЕН й каза: Ето, ти си забременяла и ще родиш син; да го наречеш Исмаил 1, защото ГОСПОД чу скръбта ти.
12. Той ще бъде човек като диво магаре; ръката му ще бъде против всекиго и ръката на всекиго — против него; и той ще живее пред лицето на всичките си братя.
13. Тогава Агар нарече ГОСПОДА, който й говореше, с това име: Ти си Бог, който ме гледа 2; защото каза: Не видях ли аз тук изотзад Онзи, който ме погледна?
14. Затова този кладенец се нарече Вир-Лахай-Рои 3; ето той е между Кадис и Варад.
15. И Агар роди син на Аврам, и Аврам нарече сина си, който му роди Агар, Исмаил.
16. А Аврам беше на осемдесет и шест години, когато Агар роди Исмаил на Аврам. Бит.21: 1. И ГОСПОД посети Сара, както беше казал; и ГОСПОД направи на Сара, както беше говорил.
2. И Сара забременя и роди син на Авраам в старините му, в определеното му от Бога време.
3. И Авраам нарече сина, който му се роди, когото Сара му роди, Исаак.
4. И на осмия ден Авраам обряза сина си Исаак, както му беше заповядал Бог.
5. А Авраам беше на сто години, когато му се роди синът му Исаак.
6. И Сара каза: Бог ми направи смях; всеки, който чуе, ще се смее заедно с мен.
7. Каза още: Кой би казал на Авраам, че Сара ще кърми синове — защото му родих син в старините му.
8. А когато детето порасна, го отбиха. И в деня, когато отбиха Исаак, Авраам направи голямо угощение.
9. А Сара видя, че синът на египтянката Агар, когото бе родила на Авраам, се присмива,
10. затова каза на Авраам: Изпъди тази слугиня и сина й, защото синът на тази слугиня няма да наследи с моя син Исаак!
11. Но тази дума се видя твърде тежка на Авраам поради сина му Исмаил.
12. Но Бог каза на Авраам: Да не ти се вижда тежко за момчето и за слугинята ти; за всичко, което ти каза Сара, послушай гласа й, защото по Исаак ще се нарече твоето потомство.
13. Но и от сина на слугинята ще направя да стане народ, понеже е твое потомство.
14. Тогава на сутринта Авраам стана рано, взе хляб и мех с вода и ги даде на Агар, като ги сложи на рамото й; даде й и детето и я изпрати. А тя отиде и се скиташе в пустинята Вирсавее.
15. Но водата в меха се свърши; и тя хвърли детето под един храст,
16. и отиде и седна насреща, на един хвърлей на стрела разстояние, защото си каза: Да не гледам, като умира детето. И като седна насреща, издигна глас и заплака.
17. А Бог чу гласа на момчето. И Божият Ангел извика към Агар от небето и каза: Какво ти е, Агар? Не се бой, защото Бог чу гласа на момчето от мястото, където е.
18. Стани, вдигни момчето и го крепи с ръката си, защото ще направя от него велик народ.
19. Тогава Бог й отвори очите и тя видя кладенец с вода, и отиде и напълни меха с вода, и даде на момчето да пие.
20. А Бог беше с момчето и то порасна и се засели в пустинята, и стана стрелец.
21. Засели се в пустинята Фаран и майка му му взе жена от египетската земя.
22. По онова време Авимелех и военачалникът му Фихол говориха на Авраам и казаха: Бог е с теб във всичко, което правиш.
23. И сега, закълни ми се тук в Бога, че няма да постъпваш невярно нито с мен, нито с рода ми, нито с потомството ми; а според благостта, която съм показал към теб, ще показваш и ти към мен и към земята, в която пребиваваш като чужденец.
24. И Авраам каза: Заклевам се.
25. А Авраам изобличи Авимелех за водния кладенец, който слугите на Авимелех бяха отнели насила.
26. Но Авимелех каза: Не знам кой е направил това нещо, нито ти си ми казал за това, нито аз съм чул, освен днес.
27. Тогава Авраам взе овце и говеда и ги даде на Авимелех, и двамата сключиха договор.
28. И Авраам отдели седем женски агнета от стадото.
29. И Авимелех каза на Авраам: Какви са тези женски агнета, които си отделил?
30. А той каза: Тези седем женски агнета ще вземеш от мен, да ми бъдат за свидетелство, че аз съм изкопал този кладенец.
31. Затова той нарече онова място Вирсавее 1, защото там двамата се заклеха.
32. Така те сключиха договор във Вирсавее. И Авимелех и военачалникът му Фихол станаха и се върнаха във филистимската земя.
33. И Авраам насади боже дърво във Вирсавее и там призова Името на ГОСПОДА, Вечния Бог 2.
34. И Авраам остана като чужденец във филистимската земя много дни.
Бит.25: 1. А Авраам взе и друга жена, на име Хетура.
2. Тя му роди Земран и Йоксан, Мадан и Мадиам, Есвок и Шуах.
3. А Йоксан роди Сава и Дедан. А синове на Дедан бяха Асурим и Латусим, и Лаомим.
4. А синовете на Мадиам: Гефа и Ефер, Енох, Авида и Елдага. Всички тези бяха синове на Хетура.
5. Но Авраам даде целия си имот на Исаак.
6. А на синовете на наложниците си Авраам даде подаръци и докато беше още жив, ги изпрати към изток, в източната земя, далеч от сина си Исаак.
7. И ето броя на годините на живота на Авраам, колкото живя — сто седемдесет и пет години.
8. И Авраам издъхна и умря в честита старост, стар и сит от дни; и се прибра при народа си.
9. А синовете му Исаак и Исмаил го погребаха в пещерата Махпелах, в нивата на хетееца Ефрон, сина на Саар, която е срещу Мамврий,
10. нивата, която Авраам купи от хетейските синове. Там беше погребан Авраам, също и жена му Сара.
11. А след смъртта на Авраам, Бог благослови сина му Исаак; а Исаак живееше при Вир-Лахай-Рои.
12. Ето родословието на Исмаил, сина на Авраам, когото египтянката Агар, слугинята на Сара, роди на Авраам,
13. и ето имената на синовете на Исмаил, имената им според родовете им: първородният на Исмаил: Наваиот, после Кидар и Адвеил, и Мавсам,
14. и Масма, и Дума, и Маса,
15. Адад и Тема, Етур, Нафис и Кедма.
16. Тези са синовете на Исмаил, тези са имената им според колибите им и според оградените им села: дванадесет племеначалници според племената им.
17. И ето годините на живота на Исмаил: сто тридесет и седем години. И като издъхна, умря и се прибра при народа си.
18. А потомците му се населиха в земите от Евила до Сур, който е срещу Египет, като се отива към Асирия. Така Исмаил се засели пред лицето на всичките си братя.
19. Ето родословието на Исаак, сина на Авраам: Авраам роди Исаак,
20. а Исаак беше на четиридесет години, когато си взе за жена Ревека, дъщеря на арамеецаВатуил от Падан-Арам и сестра на арамееца Лаван.
21. И Исаак се молеше на ГОСПОДА за жена си, защото беше бездетна; и ГОСПОД го послуша, и жена му Ревека забременя.
22. А децата се блъскаха едно друго вътре в нея и тя каза: Ако е така, защо ми е това? И отиде да се допита до ГОСПОДА.
23. А ГОСПОД й каза: Два народа са в утробата ти, и две племена ще се разделят от корема ти. Едното племе ще бъде по-силно от другото и по-големият ще слугува на по-малкия.
24. И когато се изпълни времето й да роди, ето, близнаци имаше в утробата й.
25. Първият излезе червен, цял космат, като кожена дреха, и го нарекоха Исав 1.
26. После излезе брат му, като държеше с ръката си петата на Исав; затова се нарече Яков 2. А Исаак беше на шестдесет години, когато се родиха.
27. И като пораснаха децата, Исав стана изкусен ловец, полски човек, а Яков беше кротък човек и живееше в шатрите.
28. Исаак обичаше Исав, защото ядеше от лова му, а Ревека обичаше Яков.
29. Един ден Яков си вареше вариво, а Исав дойде от полето изнемощял.
30. И Исав каза на Яков: Я ми дай да ям от червеното, това червено вариво, защото съм изнемощял! Затова той се нарече Едом 3.
31. И Яков каза: Първо ми продай първородството си!
32. А Исав каза: Ето аз съм на умиране, за какво ми е това първородство?
33. И Яков каза: Най-напред ми се закълни! И той му се закле, и продаде първородството си на Яков.
34. Тогава Яков даде на Исав хляб и вариво от леща, и той яде и пи, и стана и си отиде. Така Исав презря първородството. Хитлер много добре е знаел и за това е искал от една страна да убие и унищожи Евейте и Ромите .Според известни историци Хитлер е бил от Еврейско потекло. Версийте са различни , но ние ще се постараем да предоставим исторически-библейски доказателство за пройзхода на Ромите.
Съвременните историци отделят датата на Евреите и Ромите / 10 март – Ден на жертвите на Холокоста и 68 години от спасяването на българските Евреи,а за Ромите 8 април ден на жертвите на Ромите от Холокост / и двата народа да празнуват два различни празника,с което да си спомнят сташната гибел над ромите.Всичко е вървяло ръка за ръка с Евреите и двата народа са били гонени и преследвани , но за Ромите нищо не се казва нищичко .
Не е случайно,че като начало ромите са представени в една по различна светлина.
Библейски , Евреите са началото на благословението ,а края и свършека на света е свързано с ромите.
В Бит.16: 13. Но и от сина на слугинята ще направя да стане народ, понеже е твое потомство , ни се казва , че от Исмаил ще пройзлезе велин народ . От друга страна Бог нарича този народ „Див осел” – по това можем също да беседваме и да говорим и да видим,че библейски е представено по този начин.
Смесвам библейските събития със историята,защото библията е част от битието и историята на човечеството . Върху това вярвам , че няма спор и какво да се добави.
През 1990 година работейки към международната организация на ФОРЕН МИШЪН БОРД Германия и ЦЕНТРАЛ БАПТИСТ ЮНИОН направихме преброяване на Ромите в централна и източна Европа.
Така според нашите данни през 1990-1992 година общият брой на ромите възлиза на 1 200 000 души за България , последното преброяване е направено 1996-1997 година ,обществото нарасна на 1 450 000 души , включено в тази дейност Фондация:Дом на милосърдие и правата на човека , след тази дата фондацията работи с други екипи.Данните все още се намират в горепосочените организации. Като мисионер и представител на горепосочените организации е Ти Томас , Американски мисионер с централно управление Ленджемоа - Франция . И Северно Американската Баптистка Конвенция , която изпраща Уилям Уродлоу за работа сред Ромите и преброяването.Работейки в един екип с тях. Така,че данните не са от независими организации или източници , а от самият източник.Голям интерес прояви Транс световното радио за работа сред ромското население в България и Ромъния. Така в съвместен екип създаде се работа с наши сънародници в Тимишоара и Бокурещ за преброяването на Ромите , работа и дейност.Освен това има два вида Роми 1.Романс ,които всички познават 2.Интелигенция ,за което и въобще никъде не се говори или споменава.Романса е това ,както споменахме, а интелигенцията участват заедно в живота на другите народи,като Бит,Култура,Политически живот и др.
Част от данните направени тогава за преброяването на ромите , не искам да предоставя пълен списък тъй като това може да е в противовесът с някой историци изследвайкиромската история,както казах още в самото начало , дано улучат приблизително. А дано аз да не съм прав.
Индия 1988 година /данните са от проучването на горе-цитираните организации/ - 25 000 000 . Израел 4 000 000 , Пакистан – 15 000 000 , Ромъния – 4 000 000 , Сърбия – 3 500 000 , Испания 15 000 000 , Гърция – 1 900 000 , Турция – 10 000 000 , Франция – 800 000 , Германия – 1 200 000 , Холандия – 500 000 , Албания – 1 300 000 , Руска федерация – 30 000 000 , и т.н. В повечето Европейски страни не могат да бъдат преброени ромите поради ......................... и скриването на своят пройзход . Разбира се , че има основателни причини за това.
За нас не е толкова важно горепосочената информация и данни за ромите , колкото е важно произхода и от къде идват ромите , както живот и дейност.
В предоставянето на настоящите данни не е толкова важно числеността , а начина на миграция , живот, дейност,култа , обичай ,традиции и произход.
Преди години в една библиотека в София , прочетох една книга за ромите , която ми беше впечатли , че ромите носят със себе си традициите на другите народи,но не се оставят и от свойте си. Това нещо е вярно и може да се говори много върху това.
За първи път ромите взимат участие в Българската култура и традиция участие при Цар Фердинанд . Пристигналите роми от Русия , преминавайки Дунава поискаха подкрепа и убежище от Цар Фердинанд 1887-1918 година . Решетарите пристигат от Новосибирск , Кочковски район , град Решети . От там и носим името си на името на града и района. Част от пътуващите мигриращи се роми влезнаха в България,Ромъния а останалата част е продължил пътят към западна Европа. Друга част от нашите оставяйки в Израйл все още носят същото име \ Resheti \ . За това и решението на пра баба и дядо беше да носим името на района Сибир . Много пъти баба ми разказваше историята ни , имаше моменти ,когато внимавах , но имаше моменти ,когато и въобще не внимавах на,но съм се занимавал със своите детски игри. До колкото знам за България със сигурност , освен решетарите няма дуги с Руски произход Роми. Така новото поколение раждайки се в България знаем,че принадлежим към България. Но мнозина от по младото поколение не помни нищо.
Роми участват в живота и дейността на България , поезия , войската , придворни слуги и служители , готвачи .
Първият Ром мога да кажа за Славейков превеждайки заедно с Доктор Лонг Библията на Български език 1871 година . Така ,че имаме с какво да се хвалим , за допринасянето на Българската култура и просвета.
Много от онези роми , който са служили в царската войска има останки от значки и медальони , които съм видял и архивирани на снимки.
Не е скрито и това , че ромите са служили във войските на почти на всички народи , както в Българската войска и работейки към Министерствата на отбраната. Тук мога да спомена и баща ми , като част и работата си с Генерал Чурулийски и спасяването и живота на много генерали . Колкото и странно да звучи , дядо ми Борис е бил снабдител на меса за царската трапеза.
За това искам да кажа нека да не изкривяваме историята , така както на нас ни се иска . Знаем , че отличените с награди роми не им се признават .
Нека да го кажа ,като на хумор но е истина , че роми са ръководили България през последните години на промяна след 1989 година президент и министър председател. Да не забравим да споменем , че в момента 2011 година все още работят и към министерски съвет и агенциите на РБ,както генерали и капитани и организации. Така също може да се говори в областта на здравеопазването , професори, доктори и доценти,Адвокати работейки по правата на човека , прокурори, следователи и др. . Не е необходино да цитирам имена или да ги спомена , а не е скрита и от Българската и международна общност.Които и сега допринасят добри плодове в страната , където работят.
В историята винаги е имало проблеми с Еврей,Роми и Християни,проблематични предмети и теми.
Първите християнизирани роми са в град Лом , България. И първата евангелска църква регистрирана и построена .
Според разказите на очевидци и общуването ми с тях . Цялата история за християнизирането на ромите започна от едно откраднато евангелие.
И така след 1908-1910 година започна пълното евангелизиратено на Ромите християни и запалиха не само България,но Европа и Света.
Първата построена църква е била съборена която е била построена на река Дунав от пастор Петър Пунчев и Александър /Шанко/. Така малко по късно беше построена втора евангелска църква ,която е била под закрилата на Руското правителство. Тя и до днес функционира и съществува . В миналото с водше ,като паметник на културата обявена от Русия , тъй като е знак , че и ромите могат да приемат християнската вяра. Пасторите на ромската църква са били изпратени да учат висше духовно пастирско училище на Сант Андреа , Австрия.През този пейод в Лом започна масово да навлизат чужди мисионери и пристигане на хуманитарни помощи от Австрия,както и изучаването на Немски език.До 1990 година с тези , които са били стари християни са говорили перфектно Немски език.
За това ето и моята препоръка към онези,които изкривяват Ромската история, идете в град Лом , срещнете се с старите Роми християни те все още носят историята в себе си . Има много снимки , документи останали от времето 18 – 20 век . За това казвам история не се пише наизуст , без да сме проверили , без да изследвали нищо . Защото така поколенията ни ,които след нас ще изследват и попаднат на документи по стари и датирани ще ни кълнат за лъжите които сме описали и оставихме в историята.
След като публикувам тези редове мисля да приложа и онази история,която е днешна , за да не се забрави , а след това ще се върна години назад в търсени на истината.
С тези редове не искам да кажа,ето колко съм прав,но искам да кажа изследвайте,изследвайте , проверете,проверете,вижте и тогава говорете и пишете.
Аз познавам историята на изток и балканите на западна Европа не я познавам добре , за това нека да опишат онези ,които все още са живи . Да знам онова ,което сме преживяли по време на геноцида с събратята ни Еврей ние сме един народ и Хитлер много добре е знаел това.
За това е посегнал на двата народа. Според някой историци Хитлер е бил с Еврейско потекло. За това да говорят и пишат онези ,които знаят и са изследвали,аз не знам и не се срамувам да го кажа.